Centrum Algatech

Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i. - vědecké pracoviště Třeboň

Bio2AgroFood

Informace o projektu

  • Název: Využití udržitelné biotechnologie v zemědělském a potravinářském sektoru
  • Registrační číslo: ATCZ00171
  • Poskytovatel projektu: Interreg AT-CZ 2021-2027
  • Pro roky: 2025-2027
  • Celková dotace (€): 764.773,53

Partneři projektu

Řešitel projektu

 

Hlavní cíl projektu

Projekt je zaměřen na přeshraniční partnerství v aplikovaném výzkumu s cílem poskytnout nová řešení pro produkci funkčních potravin a krmiv regionálními společnostmi a pro využití mikrořas pro produkci biostimulantů/biocidů pro regionálně významné plodiny. Projekt zahrnuje i posílení spolupráce mezi partnery a tím zvýšení regionální konkurenceschopnosti ve výzkumu a vývoji.

 

Popis projektu

Projekt Bio2AgroFood je zaměřen na využití biotechnologie mikrořas v potravinářské výrobě v regionu.

Potravinářské podniky mají zájem o nové funkční potraviny obohacené o zdroje nenasycených mastných kyselin (PUFA), především o omega-3 masných kyselin, kterých je v potravě nedostatek.

Zemědělské podniky poptávají u výrobců krmiv produkty zlepšující zdravotní stav hospodářských zvířat a jejich odolnost vůči stresu. Je přitom prokázané, že jedním z přirozených způsobů, jak toto ovlivnit, je zlepšení zdravotního stavu střev a jeho mikroflóry.

Projekt se dále věnuje i pěstování regionálně významných plodin – pšenice, ječmene a máku. S ohledem na současné požadavky EU (Green Deal) roste poptávka po přírodních zdrojích biostimulačních/biocidních látek, které mohou pěstitelé využít.

Mikroskopické řasy jsou obrovskou skupinou mikroorganismů, které produkují látky využitelné ve výživě, farmacii, kosmetice, zemědělství, aj. Patří sem i látky, kterých se projekt týká, tedy PUFA, bioaktivní látky podporující zdraví střev, biostimulanty/biocidy. Tyto látky i jejich účinky již byly vědecky popsány (například bioaktivní látky a jejich působení na střevní mikroflóru, mechanismus účinku biostimulantů/biocidů z mikrořas), dosud chybí konkrétní technologie získání a zpracování těchto látek pro praktické, komerční využití. Projekt se zabývá vývojem a uplatněním takových technologií.

MBÚ má dlouholeté zkušenosti s pěstováním a zpracováním mikrořas a zná různé možnosti jejich uplatnění, FH OÖ a FFoQSI mají zkušenosti s technologickým vývojem v potravinářství a v zemědělství. Výsledkem projektu jsou nové nebo inovované technologie pěstování, zpracování biomasy a využití cenných látek popsané formou Standardního operačního postupu (SOP) a demonstrované funkčními vzorky. Technologie budou vyvinuty společným výzkumem a vývojem a otestovány v reálném prostředí ve spolupráci s MSP. Na konci projektu budou výsledky bezprostředně k dispozici ke komercializaci podle zásad GBER a Rámcové směrnice EU o státní podpoře ve výzkumu a vývoji (viz příloha) bez dalších legislativních omezení.

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout