Bio2AgroFood
Informace o projektu
- Název: Využití udržitelné biotechnologie v zemědělském a potravinářském sektoru
- Registrační číslo: ATCZ00171
- Poskytovatel projektu: Interreg AT-CZ 2021-2027
- Pro roky: 2025-2027
- Celková dotace (€): 764.773,53
Partneři projektu
- Mikrobiologický ústav AV ČR – Centrum Algatech, Třeboň (vedoucí partner)
- FH OÖ Forschungs & Entwicklungs GmbH, Wells
- Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety & Innovation (FFoQSI), Tulln
Řešitel projektu
Hlavní cíl projektu
Projekt je zaměřen na přeshraniční partnerství v aplikovaném výzkumu s cílem poskytnout nová řešení pro produkci funkčních potravin a krmiv regionálními společnostmi a pro využití mikrořas pro produkci biostimulantů/biocidů pro regionálně významné plodiny. Projekt zahrnuje i posílení spolupráce mezi partnery a tím zvýšení regionální konkurenceschopnosti ve výzkumu a vývoji.
Popis projektu
Projekt Bio2AgroFood je zaměřen na využití biotechnologie mikrořas v potravinářské výrobě v regionu.
Potravinářské podniky mají zájem o nové funkční potraviny obohacené o zdroje nenasycených mastných kyselin (PUFA), především o omega-3 masných kyselin, kterých je v potravě nedostatek.
Zemědělské podniky poptávají u výrobců krmiv produkty zlepšující zdravotní stav hospodářských zvířat a jejich odolnost vůči stresu. Je přitom prokázané, že jedním z přirozených způsobů, jak toto ovlivnit, je zlepšení zdravotního stavu střev a jeho mikroflóry.
Projekt se dále věnuje i pěstování regionálně významných plodin – pšenice, ječmene a máku. S ohledem na současné požadavky EU (Green Deal) roste poptávka po přírodních zdrojích biostimulačních/biocidních látek, které mohou pěstitelé využít.
Mikroskopické řasy jsou obrovskou skupinou mikroorganismů, které produkují látky využitelné ve výživě, farmacii, kosmetice, zemědělství, aj. Patří sem i látky, kterých se projekt týká, tedy PUFA, bioaktivní látky podporující zdraví střev, biostimulanty/biocidy. Tyto látky i jejich účinky již byly vědecky popsány (například bioaktivní látky a jejich působení na střevní mikroflóru, mechanismus účinku biostimulantů/biocidů z mikrořas), dosud chybí konkrétní technologie získání a zpracování těchto látek pro praktické, komerční využití. Projekt se zabývá vývojem a uplatněním takových technologií.
MBÚ má dlouholeté zkušenosti s pěstováním a zpracováním mikrořas a zná různé možnosti jejich uplatnění, FH OÖ a FFoQSI mají zkušenosti s technologickým vývojem v potravinářství a v zemědělství. Výsledkem projektu jsou nové nebo inovované technologie pěstování, zpracování biomasy a využití cenných látek popsané formou Standardního operačního postupu (SOP) a demonstrované funkčními vzorky. Technologie budou vyvinuty společným výzkumem a vývojem a otestovány v reálném prostředí ve spolupráci s MSP. Na konci projektu budou výsledky bezprostředně k dispozici ke komercializaci podle zásad GBER a Rámcové směrnice EU o státní podpoře ve výzkumu a vývoji (viz příloha) bez dalších legislativních omezení.